Blog
Szeretet – az egyetemes nyelv

06

aug

0

comm

tudatos teremtés

Category

Szeretet – az egyetemes nyelv .


A Szeretet áthatja az egész világot.
A Szeretet mozgatja az egész világot.
A Szeretet az Élet értelme.

Szeretet - az egyetemes nyelv

Szeretetre minden ember vágyik. Vágyik arra, hogy adja és vágyik arra, hogy kapja.

Szinte mindenre képesek vagyunk érte…

A szeretet, amit adunk és kapunk életünk egyik legfontosabb és legmeghatározóbb élménye.

Vannak akik úgy érzik, hogy soha nem kaptak elég szeretetet és az is könnyen előfordulhat, hogy a hozzánk legközelebb álló szeretteinkkel kapcsolatban érezzük: már nem vagyunk számára, számukra fontosak, nem szeretnek minket úgy, ahogy rég.

 

AZ ÖT SZERETETNYELV 
/Dr. Gary Chapman/

Dr. Gary Chapman évekig foglalkozott tanácsadással és segítette a hozzáforduló házaspárok kapcsolatának helyreállását. Munkája során tapasztalta, hogy a párok egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző módon, különböző kommunikációs csatornákon keresztül fejezik ki, de gyakran hiába, mert a másik fél nem érti.

  Ezt vizsgálva jött rá, hogy azért nem működik a kommunikáció ezekben az esetekben, mert a másik fél nem érzékeny, nem vevő arra a szeretet kifejeződésre, szeretet-nyelvre.

 

  Chapman a személyes szeretetnyelvünket az idegen nyelvhez hasonlítja. Ha két eltérő anyanyelvvel rendelkező ember találkozik, csak nehezen vagy egyáltalán nem jön létre a kommunikáció közöttük. Ha egyikük megtanulja a másik nyelvét, akkor lehetővé válik a társalgás, de nehéz helyzetekben az idegen nyelv nem pótolhatja az anyanyelvet. Vagyis az optimális kommunikáció csak akkor jön létre, ha mindkét fél megtanulja a másik anyanyelvét – azaz szeretetnyelvét. 

   Egy másik szemléletes hasonlata szerint személyiségünk egy motorhoz hasonlít, amelynek rendszeresen szükség van üzemanyagra ahhoz, hogy megfelelően működjön. A házasságban a házastársak feladata nem más, mint egymás szeretettankjának a feltöltése. A félreértések, csalódások és házassági problémák hátterében az áll, hogy szeretetünket nem partnerünk szeretetnyelvén fejezzük ki.

 

  Ha szeretetet kapunk szeretettartályunk mutatója a „teli” állás felé mozdul el. Ha tankunk „teli” van, akkor boldogok, kiegyensúlyozottak vagyunk, úgy érezzük, szeretnek minket. Annak a tartálya azonban, aki hosszabb ideg nem részesül szeretetben, lassan elkezd kiürülni: életkedvét elveszítheti, a világot szürkének, egysíkúnak találhatja és depresszióra lehet hajlamos.

   Ezért is fontos tudni, hogy párunk, társaink, barátaink, családtagjaink mitől érzik azt, hogy szeretik őket, mitől lehet az ő tankjukat csordultig tölteni, hogy így a lehető legnagyobb boldogságban legyen részük.

Tanácsadásai során megállapította, hogy az emberek 5 féle módon képesek a szeretetüket kifejezni.

A = Elismerő szavak

B = Minőségi idő

C = Ajándékok

D = Szívességek

E = Testi érintés

A nyelv megtanulása elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távú, tartós és boldog legyen: hiszen társunk akkor érzi, hogy szeretjük, ha mindezt az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre.

Minden ember célja, hogy szeretteit boldoggá tegye. Ehhez pedig tudni kell, hogy mi az, ami a másiknak örömet okoz.

Elsődleges Szeretet-nyelvek:

1. Elismerő szavak: amikor az illetőnek fontos, hogy szóban megdicsérjék. Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennyekbe szállnak a dicsérő, bátorító, kedves szavaktól és az elismerő kijelentésektől, amelyek természetesen őszinték és van alapjuk!

2. Ajándékozás: a másik képes régi ajándékokat, tárgyakat őrizgetni, emlékszik rá kitől és mikor kapta. Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna. Az erre érzékeny ember szinte mindenféle ajándéknak örül. Csak szeretettel kell adnunk az ajándékunkat.

3. Szívességek: amikor az illető számára a legjobban az a kifejező, ha a másik észreveszi, hogy valamire szüksége van, és segít neki. Aki a szívesség nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha a szerette segít neki valamilyen formában. Csak szabadon adhatjuk és fogadhatjuk egymás szolgálatait.

4. Minőségi idő: akinek az a fontos, hogy a teljes figyelmeddel felé fordulj, együtt csináljatok valamit. Fontos lehet, hogy meghallgassák őket, elkísérjék valahová, vagy csak bármit együtt tehessenek szeretteikkel úgy, hogy közben figyelnek egymásra. Ezen a nyelven értő ember azt igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljenek rá. Csak ráfigyeljenek, vele foglalkozzanak.

5. Testi érintés/ölelés: amikor a másik szereti ha megsimogatják, megveregetik a hátát vagy megölelik. Ezeknek az embereknek valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. A testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre, és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal tudják feltölteni.

 

Ha szeretnéd tudni, hogy neked mi a szeretet nyelved, akkor kattints ide >>Szeretetnyelv-teszt

Forrás: Dr. Gary Chapman Egymásra hangolva című könyve» Női tanítások a Szerelemért

» Önszeretet, Fizikai és Lelki Egészség önfejlesztő csomag – Élj gondtalan, örömteli életet


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .