Blog
Kiégés vs Élet Öröm

24

szept

0

comm

önismeret

Category

Kiégés vs Élet Öröm .

Posted in: önismeret

Munkámból kifolyólag sokat találkozom emberekkel. Tartok női köröket, foglalkozásokat, egyéni konzultációkat. És persze magánéletben is kapcsolódom emberekhez.

Figyelem, hogy ki miként reagál, mi minden jelenik meg a viselkedésében, és nézem, hogy hol tudok hozzájárulás lenni számukra. Tudom, nem mindig tűnik kedvesnek, sőt van amikor igencsak nyersnek élik meg.

Az elmúlt időszakban is részt vettem több olyan eseményen, ahol csoportként voltunk jelen. Beszélgettem az emberekkel és valahol szomorúan konstatáltam, hogy mennyien ki vannak égve. Keserűség, fájdalom, bizalmatlanság, félelmek – legfőképpen az érzelmektől -, agresszív megnyílvánulás, tönkre ment kapcsolatok, tönkre ment életek.

A mi kultúránkban nincs jelen az önismereti folyamat tudatos élése. Hagyjuk, hogy a sztereotípiák, az elvárások és a mesterségesen generált – fals – értékrendek irányítsák az életünket. És ha innen nézzük, már nem is olyan meglepő, hogy a 30-as éveik végén és a 40-es éveik eleján járó nők és férfiak rendre küzdenek a kiégéssel. Belső nyugtalanság, örlő gondolatok, kapuzárási pánik, a lelki és pszihés nyomásnak köszönhető fizikai tünetek…

Mit tehetünk akkor, ha észrevesszük magunkon ezeket a jeleket?

I. Legelőször is érdemes ránézni az értékrendjeinkre, amik alapján éljük az életünket. 40 éves fejjel már igencsak messze vagyunk a 20-as éveinkben fontosnak tartott értékrendjeinktől. Ez teljesen érthető, hiszen mind az életminőségünk, mind a személyiségünk rengeteget változott azóta.

Azok az értékrendek, amik már nem illenek az életünkbe, nem segítenenk minket, azokat el kell engedni és tudatosan keresni kell olyanokat, amik erőt és stabilitást adnak nekünk.

II. Nagyon sokat segítenek az új szokások kialakítása. Ezek friss energiákat, élményeket és napi rutinokat hoznak, amik lelki és testi szinten is táplálnak minket.

III. Figyeljünk arra, hogy a munka-magánélet harmóniája megjelenjen. Érdemes ezt a területet is alaposan körül járni.

IV. Az örömteli mozgás, mindig feltölt minden szinten. Keresd meg azt, amiben igazán jól érzed magad. Ne azért mozogj, mert le kell fogynod, vagy izmosodni akarsz. Azért mozogj, mert egyszerűen csak jó.

V. És nem utolsó sorban az aktív önismeret. Tegyél fel magadnak kérdéseket, figyeld a rájuk adott válaszaidat és kérdezd meg, hogy „ez valóban így van, vagy csak egy régi nézőpont alapján gondolom így„. Kerüld a bullshit kategóriát, a szélsőséges spirituális maszlagokat.

Tudatos Lény vagy, aki képes az önreflexióra, aki képes logikusan gondolkodni és kilépni a megfelelési kényszerekből. Figyeld az érzelmi és gondolati reakcióidat. Ha erősen bevonódsz a szituációkba, játszmákba, ott olyan nézőpontok és hitrendszerek működnek, amikkel pusztítod az életedet és az önmagaddal való kapcsolatodat.

Ha pedig úgy érzed, hogy túl nagy falat számodra a kiégés folyamatát feloldani, akkor soha ne félj támogatást kérni egy megfelelő szakembertől.

A folymat lehet coaching, Bars facilitálás és/vagy kezelés, életvezetési tanácsadás, vagy bármi, ami téged megszólít.

Ha még nem jelentkezett az életedben a kiégés, akkor mindenképp javaslom, hogy tudatosan kezdj el foglalkozni magaddal.

⇒ Ismerd meg, hogy most ki vagy, mik az értékrendjeid, milyen hitrendszerek alapján működteted az életedet, és mit akarsz elérni.

⇒ Éberségből – azza megítélések nélkül – monitorozd magad, az önmagadról működtetett gondolatokat és azt, hogy mit érzel magad (a tested) iránt.

⇒ Ha olyanra bukkansz, ami nem kellemes, tudatosan kezd el feloldani, átalakítani és válasz helyére mást. Valami olyat, ami hozzájárulás neked, amivel könnyedebben tudod teremteni az életedet.

 

Szeretettel,

Melinda

 

.


 


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .