Blog
Hangulatváltozásaink, mit tegyünk vele?

05

máj

0

comm

egészséges életmód

Category

Hangulatváltozásaink, mit tegyünk vele? .

Nem létezik olyan ember, akinek állanódan jókedve van, aki mindig minden körülmények között boldog. Bizony mindannyian kerültünk/kerülünk depresszív hangulatba. A hangulatingadozás kmindannyiunk számára ismert és tudjuk milyen kellemetlen jelenség tud lenni a mindennapjainkban.
Vannak új helyzetek az életünkben, amikor azt várja tőlünk a környezetünk, hogy ugorjunk ki a bőrünkből örömünkben, de ez valamiért mégsem megy. Ilyen alkalom lehet például a kisbabánk születése, amikor kötelezően az egyetlen érzelem, ami uralkodhat, rajtunk az az öröm -> pedig ez nem minden esetben ilyen egyszerű.

A kisbaba születése nem csak öröm lehet

Ezt az állapotot gyermekágyi depressziónak nevezik. Az új anyuka nem, vagy csak minimális érdeklődést, lelkesedést tud mutatni a kisbabája iránt. Folyamatosan kedvetlen, levert és fáradt. Valójában nemcsak a baba, de semmi más sem érdekli, nincs ami fel tudná lelkesíteni őt. Ez az állapot a szülés utáni hormonális változások miatt néhány napig természetes és érthető lehet, de ha elhúzódik fontos, hogy segítséget kérjünk! Az anyuka kapjon minél több támogatást a baba körül és háztartásban is, hogy ki tudja magát pihenni, fel tudjon töltődni.

A legújabb kutatások szerint az apuka is érintett lehet a gyermekágyi depresszióban. A megnövekedett felelősség, az anyagiak miatt való aggodalom erőteljesen hozzájárul ennek az állapotnak az előidézésében. Ha ez tartóssá válik mindenképpen kezelést és támogatást igényel. Akár az anya akár az apa az érintett a védőnő segítséget tud nyújtani, abban kihez tudnak fordulni támogatásért.

A magány is depresszióssá tehet

A magány is erőteljes veszélyfaktor a depresszió kialakulásában. Ha szomorúság folyamatosan uralja a hangulatunkat, akkor bizony mindent csak és kizárólag sötét szemüvegen át tudunk látni, és képtelenek vagyunk felfedezni az apró örömöket. Ha ez az állapot tartóssá válik, akkor mindenképp külső segítséget kell igénybe venni!

Az indokolatlanul túl sok alvás már intő jel, főleg ha a sok alvás elelnére sincs kedvünk felkelni. Ennek az ellentét pólusa az, amikor álmatlanságban szenvedünk. Tünet lehet még az étvágytalanság vagy a farkasétvágy.

A depresszóban szenvedő:

– gondolkodása, koncentrálóképessége lelassul
– ok nélkül szégyenkezik
– a szexuális érdeklődése csökkenhet vagy megszűnhet
– haszontalannak, értéktelennek érezheti magát
– és súlyos esetben öngyilkossági gondolatok is felbukkanhatnak.

Tűzz ki új célokat!

Ha már a lehangoltság állapota idáig jut, ebben az esetben mindenképpen forduljunk, orvoshoz, pszichológushoz. Ha átmeneti csupán a hangulat zavar, akkor alternatív módszerekkel például életvezetési tanácsadással, Access Bars kezeléssel is helyre rázódhatunk. A célkitűzések összegzése és némi életmódváltás, egy könnyed diéta felpezsdítheti körülöttünk a levegőt. A megtisztulás nem csupán testi értelemben érvényesül, a lelkünk a hangulatunk is tisztább lesz általa, a borongós, elszomorító érzelmek csökkennek és/ vagy megszűnnek.  

A rendszeres sportolás is örömforrás. Elkezdeni lehet, hogy nehéz, de rá lehet kapni az ízére. 😉 Erről a hosszútávfutók tudnának mesélni. Bármi is s rossz hangulatunk oka mindig van segítség!

A környezetnek is nagy felelőssége van. Figyeljünk egymásra, vegyük észre, ha a másiknak megváltozik a viselkedése legyen szó a párunkról, a szomszédunkról vagy bárki másról.

.

 Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .