Blog
Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák

11

ápr

0

comm

önismeret

Category

Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák .

Posted in: önismeret

Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák I rész.

Mit is jelent az önismeret?

Az önismeret egy folyamat, mely egy egész életen át tartó utazás. Az elején talán nehezebb, de minél hosszabb ideje járunk rajta, annál könnyebbé válik és hatására csodálatos módon megváltozik a világ. Már nem sodródunk az életünkben, hanem tudatosan irányítjuk, és ez nagyon fontos!

Az önismereti utazás során megismerem és megértem azt, aki vagyok és mindazt, amik bennem zajlanak testi, leki és gondolati szinten.

Miért ennyi szinten?

Azért, mert az ember egy nagyon összetett és bonyolult lény, aki testből, lélekből és szellemből áll. Mindhárom területen el kell indulnunk ahhoz, hogy a valódi önismeret útján ténylegesen eljussunk önmagunkhoz.

Az önmegismeréshez nélkülözhetetlen az őszinteség, hogy bevalljuk magunknak azt, ami fájdalmas. Ezt követi az önelfogadás. E nélkül a lépés nélkül nem tudunk változtatni ha szükséges, és nem tudunk tovább lépni az önismeret következő szintjére.

Miért fontos az önismeret?

Biztos neked is ismerős ez a mondás: „Mindenki magából indul ki.”

Nagy igazság! Egyszerűen nem tudunk nem önmagunkból kiindulni, ezért fontos, hogy igazán jó viszonyba legyünk magunkkal. Egy olyan ember, aki jóban van önmagával az jóindulattal és több megértéssel tud embertársai felé fordulni, mint az, aki önutálattól, megkeseredettségtől és szorongásoktól szenved. Aki ismeri önmagát, az nem fog támadást és bántást látni ott, ahol nincs. Míg egy olyan személy, akiben sok a sérelem és a frusztráció, szinte minden felé érkező impulzusban bántást és rossz szándékot lát. Félre érti a hangsúlyokat, a mimikát, a gesztusokat.

Az önismeretnek több része, több területe van, mint pl.

– ismerem az érzéseimet, a testemet, az életeseményeimet és hogy azok, mit okoztak bennem

– ismerem a vágyaimat, motivációimat, céljaimat, hitrendszereimet

– ismerem a képességeimet, erősségeimet, hiányosságaimat

Mik legyenek az első lépéseid, ha úgy döntesz, hogy mélyebben elmerülsz az önismeretben?

Két területet javaslok indulásnak:

I. Az első a test.
Azért a test, mert jelen pillanatban itt a Földön anyagi testben élünk. A testünk a nap 24 órájában velünk van. Halálunk pillanatáig kitart és oltalmaz minket. A test ad otthont a léleknek. Ezért is van az, hogy a Csakrakurzus első két hetében a gyökércsakrával és a testtel foglalkozunk, hiszen ez az alap, ez a spirituális kiteljesedésünk bázisa.
A test ad otthont a léleknek.
A test állapota határozza meg nagymértékben a közérzetünket és a tudati állapotunkat. Minél jobban van a test, minél egészségesebb, annál magasabb szintű energiákat képes magába fogadni és annál magasabb szintű energiákkal tud kapcsolódni a benne lévő lélek.

Ezért az elsők között legyen az, hogy megfigyeled a tested állapotát, ahogy miként vagy jelen benne. Tudatosan vedd fel vele a kapcsolatot és adj meg neki mindent, amire valójában szüksége van.

– megfelelő minőségű és mennyiségű ételt,
– megfelelő minőségű és mennyiségű italt,
– és megfelelő mennyiségű és minőségű pihenést!

Ezeken felül biztosítsd számára mindazt a mozgást és kikapcsolódást, melyre szüksége van a testednek. Ne divatot kövess, hanem valóban azt add meg neki, amire ő vágyik, amire neki van szüksége!

II. A másik terület a hitrendszerek és hiedelmek.

A benned élő hitrendszer az, mely befolyásolja a cselekedeteidet, a világról és önmagadról alkotott véleményeidet, nézeteidet. A hitrendszerek és hiedelmek a tudatodban és a tudatalattidban vannak. A hitrendszereid által képviselt információk válnak számodra valósággá, a nekik megfelelő eseményeket, élethelyzeteket várod ez el az életben – függetlenül attól, hogy az jó vagy rossz számodra.

Hogyan alakulnak ki a hitrendszereid? 

Több csatornán keresztül érkeznek hozzád az impulzusok melyek segítségével formálódnak a hitrendszereid.
Az első és leginkább meghatározó számodra az, amit a szüleidtől láttál. 

Fontos tudni és tudatosítani, hogy a gyerekeke olyanok, mint a szivacs, minden információt magukba szívnak. Felnőttkori életüket nem csak az határozza meg, amit mondtak és tanítottak nekik a szülők, hanem nagymértékben az határozza meg a későbbi cselekedeteiket, gondolataikat, hogy milyen mintákat láttak tőlük. A gyerekeke főként utánzás során tanulnak. Az épül be a tudatalattijukba, ahogyan a szülők megoldották a szituációkat, ahogyan reagáltak az őket érő élethelyzetekre. Ezért nagyon fontos, hogy jó és pozitív példát mutassunk a gyerekeknek, mert így válnak boldog felnőttekké.

Persze a szülőkön kívül sok más szereplőtől is kapsz útravalót, melyek meghatározzák a hitrendszereidet:

– szűkebb és tágabb család viselkedési mintái
– óvoda, iskola, kortársak, tanárok
– mesék, regények, filmek, reklámok,
– társadalmi elvárások, történelem
– etika, erkölcs, vallás
– előítéletek
– más nemezetek véleménye
– stb.

A következő bejegyzésben folytatom az önismeret hiányából fakadó nehézségeket és átadok majd egy nagyon hatékony önértékelést és önbecsülést erősítő gyakorlatot.

Szeretettel,
Melinda


A cikksorozat második részét itt találod:


 


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .