Blog
Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 3. – Kommunikáció

03

máj

0

comm

önismeret

Category

Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 3. – Kommunikáció .

Posted in: önismeret

A cikksorozat első két részét itt találod:

  1. Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 1.
  2. Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 2. – Mit tehetsz

.

Az önismeretnek a kommunikáció is a része. Ezzel kapcsolatban az alábbiakra érdemes odafigyelned.

A helyes kommunikáció a boldog és kiegyensúlyozott társas kapcsolatok alapja. De sajnos sehol nem tanítják meg a helyes kommunikációt. Ugyan megtanulunk beszélni, folyamatosan bővül a szókincsünk, de azt, hogy miként is kommunikáljunk jól, azt nem tanítják. Sem szüleink, sem tanáraink, sem a média nem használják az erőszakmentes kommunikációt, melynek következménye a rengeteg lelki sérülés, a veszekedések, a ki nem mondott dolgok és az energiaharcok.

A ki nem mondott dolgok, a visszanyelt érzések és mondatok megbetegítik mind a testet, mind a tudatot. Életbevágóan fontos, hogy megtanuljuk a helyes kommunikációt!

 

Jelenleg a „TE” üzenetes kommunikációt használjuk. Ez azt jelenti, hogy arról beszélünk, hogy a másik mit tett, vagy nem tett.

Pl.
– Megint elkéstél.
– Felbosszantottál.
– Nem figyeltél rám.
– Tönkre tetted.
– Nem csináltad meg.
– Ilyen vagy olyan hibát követtél el.
– Elfelejtetted..

– Elrontottad..
stb.

Egy ilyen kommunikációra a másik fél azonnal be fog zárkózni.

Miért?

Itt vissza nyúlnék megint az óvodai, kisgyerekkori időszakunkhoz, ahol „te ilyen…” vagy „olyan vagy…” minősítések záporoznak.
Mire is gondolok?
Íme néhány példa:

– Te okos vagy.
– Te lusta vagy.
– Te buta vagy.
– Te rossza vagy.
– Te jó vagy.
– Te rendetlen vagy.
– Te ügyes vagy.

stb.

Ha negatív jelzővel illetnek minket, akkor azonnal azt éljük meg, hogy a személyünk, a személyiségünk sérül, támadva van. Nem vagyunk elég tökéletesek, nem vagyunk elég jók.
Ha én azt élem meg, hogy nem vagyok elég jó, akkor az élethez való jognak az energetikája sérül bennem és azt élem meg, hogy nekem nincsenek jogaim, nem várhatok el semmit az élettől (szeretet, siker, bőség, egészség…), mert nem vagyok elég jó.

Ezért ha így kommunikálok a társam vagy a gyermekem felé pl. hogy
„Már megint nem értél időbe haza!”,
akkor biztos nem azt fogják válaszolni, hogy „Igen, igazad van, ne haragudj!”, hanem védekező pozícióba helyezkednek és vissza fognak bántani. Ekkor kialakul egy energetikai harc közöttünk, amiből vagy mindketten vesztesen, vagy az egyikünk vesztesen a másikunk pedig győztesen fog kijönni, attól függően, hogy mennyire erős a személyiségünk.

 

A hatékony, konfliktusmegoldáshoz vezető kommunikációnak két fontos eleme van:

1.) Érthető üzenet (világos kifejezés, mely az én-üzenetekkel történik)

2.) Tiszta vétel (helyes felfogás, mely az értő figyelem technikájával történik).

 

Az én-üzeneteknek öt típusát különböztetjük meg.

Az első négy konfliktusmegelőző én-üzenet.

1. Elismerő én-üzenet. Pl: Nagyon jól esett, hogy támogattad az ötletemet a tegnapi megbeszélésen.
2. Probléma megelőző én-üzenet. Pl: Legkésőbb 9 órakor szeretnék elindulni a vonathoz, hogy biztosan elérjem.
3. Önfeltáró (igény és érzésközlő) én-üzenet. Pl: Nincs kedvem tovább ehhez a beszélgetéshez, ha párhuzamosan beszélnek mellettem.
4. Elutasító én-üzenet. Pl: Nem, nem akarok átmenni a szomszédba, mert már mást terveztem.
5. Konfrontáló én-üzenet. Ezt akkor használjuk, ha valakivel nekem van problémám. Pl. a férj későn ér haza: „Amikor esténként egyedül ülök itthon és rád várok, egyre elkeseredettebb vagyok, egyre magányosabbnak és elhanyagoltabbnak érzem magam. Elkezdek kételkedni abban, hogy szeretsz engem (hiszen arra gondolok, hogy ha haza sem jössz hozzám, akkor biztos nem vagy velem boldog) és dühös leszek, elkezdek félni attól is, hogy elveszíthetlek, így amikor hazajössz, már csak fortyogni, kiabálni, szekálni tudlak”

 

Az én-üzeneteknek mindig a saját érzéseinkről kell szólniuk. Így válunk hitelessé a másik szemében.

Az én-üzenetek előnyei:

1. Erősebb lesz az önértékelésed. Elkezded többre becsülni magadat, hiszen ki tudsz állni magadért, nyíltan és világosan tudod megfogalmazni és elmondani a benned lévő érzéseket, gondolatokat. Azt érzed, hogy képes vagy megvédeni magadat, az álláspontodat úgy, hogy nem lesz belőle veszekedés. Tudatosságod fokozódik.

2. Megértenek. Töredékére csökkennek a veled kapcsolatos félreértések, előítéletek, hamis általánosítások és egyéb félrevezető benyomások.

3. Kevesebbet bosszankodsz. A megfelelő kommunikációnak köszönhetően sokkal kevesebbszer leszel dühös vagy frusztrált.

4. Kevesebb konfliktusod lesz.

5. Szükségleteid kielégülnek. Ha mások megismerik a valós gondolataidat és érzéseidet, akkor arra tudnak reagálni, így sokkal hamarabb megvalósulnak az igényeid.

 

Értő figyelem

Az értő figyelem nagyon fontos eleme a szeretetet alapú kommunikációnak. Segítségével a másik gondolatait, érzéseit saját szavainkba foglaljuk és összefoglaló módon, kijelentő mondatban visszajelezzük a „feladónak”. Ez azért fontos, mert így az illető azt elfogadhatja vagy pontosíthatja + érzi azt, hogy figyelnek a mondandójára. Ezáltal egy bizalom nyílik meg benne.

 

Az értő figyelem alkalmazásához szükséges hogy a fogadó fél félre tegye saját gondolatait, érzéseit, ítéletét és kizárólag az üzenetnek szentelje figyelmét. Ha a hallgató érteni akarja az üzenetküldő mondanivalóját, kénytelen átmenetileg az ő álláspontjára helyezkedni.

 

Pl: „A mai megbeszélésen semmire sem haladtunk, ez tiszta időrablás.”
Erre egy értő figyelmű válasz: „Elégedetlen vagy a délelőtt miatt.”

Az értő figyelem adása során ne „papagájkodj”, azaz ne a másik szavait használva add vissza, amit ő mondott, ne fűzd hozzá saját gondolataidat, ne mondj többet, vagy kevesebbet annál, amit ő közölt veled, s ne diagnosztizáld az általa elmondottakat.

 

Az értő figyelem módszerének buktatói is vannak.

Például, ha az értő figyelem mögött nincs valódi empátia, együttérzés, vagy nem érezed meg helyesen azt, hogy a másik felet milyen mélyen érinti az adott probléma. Ilyenkor szavaid hiteltelenné válnak, hamisan csengenek.

A szeretet alapú, valóban oda figyelő kommunikációnak az elsajátítása időigényes. De megéri, hiszen életedben olyan szintű pozitív változásokat tud hozni, melyek megfizethetetlenek.

 

A helyes kommunikációval mélységeiben foglalkozunk a Torokcsakra szintjén a Női Csakrakurzusban.
A részleteket itt találod róla >> Női önismeret a csakrák világán keresztül

 

Szeretettel,
Melinda

 


 


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .