Blog
Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 2. – Mit tehetsz?

25

ápr

0

comm

önismeret

Category

Az önismeret fontossága és a hiányából fakadó problémák 2. – Mit tehetsz? .


A cikk első részét ide kattintva éred el!

Mivel az élet az mindig önmagunkból indul ki, ezért ha nem ismered önmagadat, akkor nem tudsz megfelelő döntéseket és lépéseket hozni az életedben.

» Nem tudod felmérni, hogy mi az ami körülötted van, és merre van a jó irány.
» Nem fogod tudni megfelelően kezelni a kapcsolataidat legyen szó párkapcsolatról, munkahelyi vagy baráti kapcsolatról.
» 
Elveszel a számtalan impulzus között, mely a világból érkezik feléd.

.

A mai társadalomban mérhetetlen mennyiségű információ zúdul rád. Ahhoz, hogy ne válj tehetetlen bábbá és vég nélküli értelmetlen fogyasztóvá, meg kell tudnod szűrni mindazt, ami feléd áramlik.

Biztos te is ismered azt az érzést, amikor kompenzációból mész el vásárolni. Rosszkedved van, valaki megbántott vagy nem úgy sikerültek dolgok, ahogy szeretted volna és ahelyett, hogy tudatosan feldolgoznád az eseményt, és megnéznéd, hogy mi is történt valójában, hol van a felelősséged a helyzetben, inkább elnyomod egy sütivel vagy egy új fülbevalóval. Mivel nem oldottad meg a helyzetet, ezért 100%, hogy újra és újra át fogod élni, újra és újra megjelenik az életedben, aminek hatására egyre rosszabbul és egyre szerencsétlenebbül érzed magad.

Mindezek feldolgozásához nélkülözhetetlen a megfelelő önértékelés, önbecsülés, önszeretet és önbizalom.

Önmagad elismerése az alapkő, az hogy te saját magad elismerd, tiszteld és becsüld magad.

Tudom, nagyon nehéz feladat, hogy elismerd önmagad. Munkám során rengeteg olyan emberrel találkozom, akik érzelmileg sokat sérültek. Az egyik legnehezebb feladat számukra az, hogy elismerjék önmagukat a saját értékeiket.
Most szeretnék neked ebben segíteni és átadok egy nagyon hatékony technikát, hogy felfedezhesd a benned rejlő értékeket, a saját kincseidet, hogy igazán jóban legyen önmagaddal.

Amikor hozzám fordul valaki, az első között szokott lenni az a javaslatom, hogy gondoljon vissza önmagára, amikor óvodás. Megkérdezem tőle, hogy mikor dicsérte meg önmagát utoljára azért, hogy kijárta az óvodát és mindazért, amit az óvodában megélt, átélt.

Pl.
⇒ Megtanulta a csoportban lévő szabályokat.
Megtanult kanállal és villával enni.
Megtanult fogat mosni.
Megtanult átöltözni.
Megtanulta azt, hogy miként kell működni óvodai csoportban.
Képes volt leválni az édesanyjáról és napi 6-8 órát külön lenni tőle. Csak akkor lehet tovább menni az iskolába, ha az óvodai követelményeket teljesítette a kisgyermek.

Ezeknek a feladatoknak a megolása az akkori énünktől (3-6 éves kor) óriási teljesítmény volt. De soha nem dicsértük meg magunkat érte, soha nem gondoltunk úgy arra a pici lányra, vagy pici fiúcskára, hogy „igen, mérhetetlenül büszke vagyok az óvodai teljesítményemre.”

Vagy menjük eggyel visszább.

Bármikor is értékelted-e önmagadat azért, hogy megszülettél?
Hogy képes voltál megfoganni egy testben, az édesanyád testébe és vele együtt közösen felépíteni a saját anyagi testedet és azután megszületni?
Végig tolni magadat a szülőcsatornán, magadhoz venni az első lélegzetet és elindulni az életben, az életedben. Bármikor is gondolsz-e úgy erre a folyamatra, hogy ez egy hatalmas teljesítmény volt a részedről és tökéletesen végrehajtottad?

Én úgy gondolom, hogy az önbecsülés és az önértékelés innen indul. Egészen pici koromtól, amikor megérkeztem ide a Földre. El kell kezdenem értékelni az életemet, minden egyes lépésemet, tettemet és mindazt, amit valaha is elértem, létrehoztam – legyen az pozitív előre vivő, vagy negatív, hátráltató számomra. Ugyanis mindegyikből tanulok, mindegyik belőlem fakad.
Nem számít, hogy mennyire volt tökéletes vagy sem, amiket tettem, amiket elértem. A tökéletesség nagy csapda, mely azt szolgálja, hogy kevesebbnek érezzük magunkat, amit a társadalom kódolt belénk.

 

Nagyon fontos, hogy az önbecsülésed és az önértékelésed a helyén legyen, hiszen e kettőből születik meg az önbizalom.

Önértékelés

Értékelem azt, aki vagyok. Értékelem azt, amit elértem az életembe, amit megvalósítottam (a fogantatásom pillanatától fogva). Értékelem mindazt, ami bennem van, ami belőlem születik.
Amikor értékelek valamit, az egy erő állapot.

Önbecsülés

Becsülöm azt, aki vagyok. Becsülöm az érzéseimet, gondolataimat. Becsülöm a testemet. Tudatában vagyok saját emberi értékeimnek, becsülöm őket.
Amikor megbecsülök valamit, az egy szeretet állapot.

 

Hogyan rombolódik le az önértékelés/önbecsülés, önszeretet és az önbizalom?

» szülők által (korlátok, negatív énkép üzenetek, tiltások…)
Ha nem úgy viselkedem ahogy a szüleim elvárják, akkor annak következménye lesz, bántani fognak. Rám szólnak, minősítenek, megszégyenítenek. Ezek mind mind rombolják az önértékelést és az önbecsülést.
» Ó
voda versenyhelyzetek -> csak akkor leszek jó ha legyőzök valakit.
Széthúzást generál, hiszen más kárán leszek elismert. Nem a társadalmi összetartozást és kölcsönösséget erősítik, hanem a széthúzást és az egymás ellen fordulást.
»
tanárok által
»
kortársak által
»
áldozati szereppel való azonosulás által
»
filmek, könyvek és reklámok által
»
kudarcélmények fel nem dolgozása által

.

Szokták kérdezni tőlem, hogy valaki el tud-e indulni az önismeret útján, vagy kell mellé valaki, aki támogatja, utat mutat és felteszi a megfelelő kérdéseket?

Erre én mindig azt mondom, hogy több színtéren érdemes elindulni, hiszen nincs kizárólagos módszer.
Fontos, hogy egyedül is elinduljon az illető, hogy a saját folyamataimban maga merüljön el, de fontos az is, hogy külső támogatást is kapjon, hiszen nagyon sokszor nem veszi észre a visszatérő dolgokat, nem veszi észre a berögzült mintákat, gondolati sémákat, energetikai blokkokat, amik miatt ugyanazokba a szituációkba kerül vissza.

Ilyen út lehet például a csakrák világában való utazás.

A csakrák a testünkben elhelyezkedő energiaközpontok, melyek nagyon nagy mennyiségű információt és tudást tárolnak. Én a 7 fő csakrának a megismerését javaslom. Bár számos mellék csakránk is van, de bőven elég, ha azon az úton indulunk el, melyet a 7 fő csakra biztosít nekünk. Érdemes ezeknek a csakráknak az életterületeit megismerni, felfedezni.
Példaként mondom a gyökércsakrát a legelső csakrát. Őhozzá az anyagi dolgok tartoznak. Többek között a test, a testtudatosság, az öngondoskodás, az önszeretet, az anyagi biztonság, a bőség, az egészség, földeltség, a föld elem, az anyag tisztelete és megbecsülése. Érdemes ezeket a területeket megnézni és ha elakadást találsz, akkor célzott gyakorlatokkal feloldani az energiablokkokat a testedben az energiarendszeredben.
Bővebben ide kattintva tudsz olvasni a csakrák világáról!

A következő cikkemben a kommunikáció fontosságáról fogok írni, mely meghatározza az emberi kapcsolataid minőségét. Itt is fogok olyan technikát átadni, amit azonnal tudsz használni! 🙂

Szeretettel,
Melinda

 


 


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .