Blog
A pénz(em) és én

28

aug

0

comm

bőség

Category

A pénz(em) és én .

Posted in: bőség

Beck Laura grafológus és Life Coach írása.

Laurával közösen tartjuk a Bőség és Minőségi Élet Megteremtése 12 hetes online  mentorprogramot.


 

A pénz(em) és én

 

– Kínos a téma?
– Nem szeretsz a pénzről beszélni?
– Úgy érzed, inkább kitálalnád a szexuális életedet, csak ezt a témát ne kelljen érinteni sehol senkinek?

Van, aki azért nem beszél róla, mert annyira keveset, mások pedig azért, mert annyira sokat keresnek. Mindegy melyik csoportba tartozol!

Kezdjük az elején, ismét a gyerekkorodnál. Mennyit hallottad a családodban, hogy „Erre nincs pénzünk!”, „Ezt nem vehetjük meg?”, vagy, „ez túl drága!” Esetleg, hogy „Nézd már, milyen autója, ruhája, játéka, ékszere. stb van neki. Biztos tisztességtelenül kereste azt.”

Na és mi a helyzet a vízzel, villannyal, gázzal? 

Melyik mit mond gyermekednek? „A víz, villany, gáz értékes dolgok, így ne pazaroljuk őket!” Ugyanez, csak máshogy kommunikálva: „Zárd már el a vizet, mert ott folyik ki a pénz!”

Ezek a szavak ám két élű fegyverek!

A kevesebb pénzzel rendelkező gyerekekben azt váltják ki, hogy a tehetősebb emberek mások, rosszabbak és erkölcstelenebbek.

A gazdagokban pedig azt, hogy el kell hallgatniuk a pénzük mennyiségét, nehogy irigykedjenek rájuk.

Azt hányszor hallottad gyerekkorodban, hogy „Azért nem vesszük meg ezt a játékot mert már van elég!”, vagy azt, „Hogy vigyázz a játékodra, mert értékes, hiszen a tiéd, így a te felelősséged vigyázni rá!”, vagy „Vigyázz rá, mert a nagymamától kaptad és nagy szeretettel adta neked!”  

Hidd el, hogy teljesen más viszonya lesz a gyermekednek a pénzzel, ha inkább az utóbbi gondolatokat adod át neki, mintha állandóan a pénztelenségről és arról beszélsz, hogy milyen rossz anyagi körülmények között éltek.

Az ügyfeleim 99 %-nál látom, hogy az első csoportba tartozó mondatokat hallgatta gyerekként. És ahogy korábbi cikkemben olvashattad, ezeket gondolkodás nélkül adjátok tovább ti is fiaitoknak, lányaitoknak.

Egyik legnagyobb hátránya ennek a fajta kommunikációnak az, hogy mindenképpen irreális kép alakul ki magáról, és vagy rejtegetni valónak érzi az anyagi körülményeit. Akkor is, ha van mit a tejbe aprítania és akkor is, ha nincs.

Ezek miatt egy egész életen át rossz érzést fog kelteni benned a pénz!!!

Mikor csekket kell befizetni, mikor hétvégi bevásárlást tartasz, mikor megjön a fizetésed. Igen, még a fizetést sem tudod helyén kezelni. Semmit, aminek bármi köze van a pénzhez.

Észrevetted, hogy ha prémiumot kapsz, vagy váratlanul az öledbe hullik egy nagyobb összeg, hamar el is tűnik a pénztárcádból?
Ez azért van, mert annak ellenére, hogy szereted a pénzt, mégsem jó a viszonyod vele.

Ez tudom, hogy furcsán hangzik és bizarrul is talán, de minden gyermekkorból indult itt is, ahogy sok minden más is.

Egyik ügyfelemnél is probléma volt a pénz kezelése. Alapvetően nem ezért jött el hozzám, hanem azért, mert a férjével problémák voltak köztük. A másik féllel sosem találkoztam, de egyik legnagyobb konfliktusforrásuk a pénz volt. Sokat költött a feleség. Látjátok? Itt nem a pénz hiányból adódtak a problémák. Ebben az esetben bőven volt mit költenie a feleségnek, és ezt ő teljes mértékben ki is használta.

Elmondása szerint a tárgyak, amiket pénzen vett, boldoggá tették, a pénz pedig csak egy eszköz volt hozzá.

Ő nem tudott bánni a pénzzel, illetve a férjéhez képeset más volt az értékrendszere. Ő az azonnali kielégülést várta a pénztől, mint eszköztől, a férje pedig hosszabb távon gondolkodott.

Végül fő célja az lett, hogy ezt az alapvető nézetkülönbséget valahogy meg tudják oldani. Viszonylag könnyű dolgunk volt, hiszen nem volt makacs természet. Meg szerette volna oldani a problémát és érezte, hogy  a gubanc az ő gondolkodásával van.

Mikor ennek eredetére rájöttünk és átbeszéltük, azonnal könnyebb dolgunk volt.

Apja, mikor a pénzről beszélt, mindig negatív jelzőket használt. „Az a k­­’va pénz” „Az a hülye pénz.” „Mindig csak ez a mocskos pénz.” Nem csoda, hogy ügyfelem nem szerette a pénzt. Illetve nem jól szerette.

Az első alkalom után azt a feladatot kapta (hiszen senki sem mehet el tőlem úgy, hogy ne kapna feladatot tőlem), hogy tegyen be egy előre megbeszélt összeget a pénztárcájába és annak a felét költse csak el egy hét alatt.

Azt a megoldást választotta, hogy ha valamit kinézett magának, azt beírta a telefonjába, hogy hol látta, melyik sorban és mennyibe került. Így azt érezte, hogy nem engedte el azt a tárgyat.

A terve bevált. Igaz, nem a fele, hanem a negyede marad meg, de ez már nagy előre lépés volt az ő esetében.

Neked is tudok ajánlani egy egyszerű technikát, ha nem ápolsz jó viszonyt a pénzzel! Tegyél be 5.000,-Ft-ot a pénztárcádba (fizetésedtől függően gondolj ki te magad egy összeget), vagy egy perselybe és tekintsd úgy, mintha az nem lenne ott. Először egy héten keresztül. Aztán növeld a heteket!

Amennyiben más technikákkal is szeretnél megismerkedni, és ezen a területen változni, keresd fel Majoros Melindát (Élet Öröm Önismeret Nőknek), hiszen pont, egy ezzel a témával foglalkozó 12 hetes tréningen fogunk szeptember közepétől együtt dolgozni.

Kíváncsi vagy a részletekre és arra is, hogy hol akadtál el ezen a területen? Olvasd el a tréning részleteit!

ELOLVASOM A RÉSZLETEKET, MERT ÉRDEKEL!

 


Sok szeretettel várunk Laurával közösen a szeptember 15-én induló 12 hetes, Bőség és Minőségi Élet Megteremtése online programunkba! 

 

 


Post written byMajoros Melinda

Melinda Majoros // Visit website

NO COMMENTS

DARE TO LEAVE A REPLY?

*

 

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .